Sanatate publica: Comert stradal neautorizat

Nume : Iurie Craciuneac
Tara : Moldova
Data : 13.06.2014
Profesie : Functionar public
Organizatie : Asociatia pentru Combaterea Izolarii Informationale „ECOU” din Cahul
Institutie tinta : Primaria or. Cahul
Stadiul problemei :

Agricultorii si comerciantii din raionul Cahul si-au facut o practica de a vinde produsele alimentare chiar in strada fara nici un fel de autorizatii sanitare sau de alt gen. Astfel securitatea sanitara a populatiei or. Cahul este pusa sup pericol, produsele alimentare fiind expuse razelor directe ale soarelui dar si prafului cauzat de transportul din imediata apropiere si de trecatori.


Raspunsul persoanei care a publicat problema :
Chiar daca pentru rezolvarea problemei in cauza sunt implicati actori diferiti administratia publica locala ramane principalul actror si sunt sigur ca prin insistenta aceasta problema poate fi rezolvata.

Solutii primite de la cetateni

Asociaţia ECOU

Asociaţia ECOU, Moldova, Promotoare a implicării civice (13.11.2014)

Pentru soluționarea problemei în cauză propunem administrației publice locale: - să creeze spații special amenajate pentru comercializarea produselor alimentare ale producătorilor particulari de la sate; - Aplicarea unor taxe accesibile pentru comercializarea produselor alimentare în locurile amenajate; - Transformatea străzii A. Mateevici, de la intersecția cu Prosp. Republicii și pînă la intersecția cu str. M. Eminescu, în stradă pietonală; - Aplicarea prevederilor Codului Contravențional prin atragerea la răspundere contravențională a persoanelor care practică comerțul neautorizată; - Organizarea unei Campanii de comunicare cu publicul axată pe sensibilizarea și combaterea practicii de a comercializa în stradă produse alimentare în mod neautorizat.


Vitalie Ponomariov

Vitalie Ponomariov, 37, Lector superior (04.11.2014)

Problema comerţului stradal ilicit poate fi soluţionată prin conjugarea eforturilor autorităţilor publice locale (Consiliul orăşenesc Cahul, Primăria Cahul), Inspectoratului de Poliţie Cahul şi a serviciilor desconcentrate cu competenţe în acest domeniu: Centrul de Sănătate Publică Cahul, Agenţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţia Protecţie a Consumatorilor Cahul. Cadrul normativ în vigoare obligă aceste autorităţi să soluţioneze problema în cauză în beneficiul cetăţenilor. Lipsa acţiunilor în direcţia soluţionării problemei ar putea fi interpretată prin prezenţa unor interese ascunse sau prin iresponsabilitate şi insuficienţă de capacităţi manageriale a autorităţilor publice menţionate. Societatea civilă, în special mass-media şi ONG-urile din oraşul şi raionul Cahul, trebuie să se impună în această situaţie ca un factor de presiune care să determine acţiunea autorităţilor publice, precum şi să depună eforturi conjugate pentru sensibilizarea opiniei publice privind pericolele comerţului stradal neautorizat. De asemenea, partidele politice ar putea contribui la soluţionarea problemei, cel puţin din raţionamente electorale care să ţintească voturile alegătorilor în alegerile locale din iunie 2015.


Iorga Valentina

Iorga Valentina, Moldova, elevă (13.06.2014)

Aplicarea amenzilor usturătoare care ar micşora nivelul de comerţ neautorizat. Semnalizarea instituţiei de medicină preventivă, protecţia consumatorului, crearea spaţiului de comercializare adecvat (cu condiţii optime pentru vînzare). Informarea cetăţenilor privind nesiguranţa produselor comercializate şi riscurile pentru sănătate.

Persoana care a publicat problema a fost multumita de raspunsul sau actiunea autoritatilor si aceasta problema este inchisa. In cadrul "Metodei SMART de Politici Publice" aceasta este o poveste de succes de participare.


Acest site a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene. Continutul acestuia reprezinta responsabilitatea exclusiva a Centrului de Dezvoltare SMART si in niciun caz nu poate reflecta opiniile Uniunii Europene.